top of page

Adet Döngüsü Farkındalığı

Adet Döngüsü

Adet kanamasının ilk günü yeni bir adet döngüsünün başlangıcıdır. Adet döngüsü ortalama 28 gün iken, bu süre kişiden kişiye değişir.


Mensturasyon (adet kanaması):

Adet kanamasıyla döngü başlar. Yumurtanın tutunmasını sağlayan rahim içi dokusu yumurtasız kaldıktan sonra kanla beraber yavaşça 2 ila 7-8 gün arasında vajinandan atılır.


Ovulasyon (yumurtlama):

Yumurtlama, olgun yumurtanın yumurta kanalına bırakılması evresidir. Yumurtlamanın

zamanlaması her kadına göre değişir ve adet döngüsünün uzunluğuna bağlıdır. Adet

döngüsü 28gün olan bir kadın, genellikle 13 ila 15 gün arasında yumurtlar.

Bu gebeliğe hazırlanma (ovulasyon) ve kanama evreleri (mensturasyon), her ay düzenli bir şekilde birbirini takip eder. Buna ADET DÖNGÜSÜ denir.

Adet kanaması 4-5 gün sürer ama adet döngüsü bundan çok fazladır. Bu ‘ayın birkaç günü

başına gelen bir şey’ değildir.

Adet döngüsünde kadınların değişimler yaşadığı bir gerçek ancak bu onları güçsüz veya tutarsız yapan bir durum değildir. Döngüye dair farkındalık kazanan kadınlar değişimle hareket etme kapasitesini geliştirirler, güçlü yönler ya da hassasiyetler gibi doğasının farklı yönlerini deneyimler ve bunlarla ilişkili beceri ve güçlerini içselleştirirler.


Ürünlerin içinden çıkan adet döngüsü farkındalığı kitapçığında adet döngüsünü 4 içsel mevsime bölerek, bu mevsimlere dair bazı özellikler verilmiştir. Buna göre,


İçsel Kış (Kanama)

27. ve 5. günler arası

İçsel İlkbahar

6. ve 1 1. günler arası

İçsel Yaz (Yumurtlama)

22. ve 19. günler arası

İçsel Sonbahar

20. ve 26 günler arası


Kitapçıkta da sıklıkla bahsettiğimiz gibi, içsel mevsimlere dair tanımlanan özellikler tek bir doğruyu vermek için değil. Aksine, bizim istediğimiz her kadının kendi döngüsüne dair bir yolculuğa çıkması. Bunun için bizim tavsiye edeceğimiz en güzel yol, adet döngü farkındalığı takvimini günlük olarak doldurmaktır. Bu takvimde her gün fiziksel ve duygusal olarak nasıl olduğunuzu not alıp, aklınızda kalan rüyalarınızı kaydedecek, her gün 1-10 arası enerjinizi puanlayacaksınız. Bir kaç döngü takvimi uyguladıktan sonra, sizin döngünüze özel noktaları keşfederek gelecek döngülerinizi daha hazırlıklı yaşayabileceksiniz.


Takvimi ücretsiz şekilde indirmek için dükkanı ziyaret edebilirsiniz.


Kendinize tanık oldukça, döngünün güzelliğini keşfedeceksin!

62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page